Tänään käsittelyssä onkin kaikille varmasti tuttu aihe, eli paskan puhuminen. : )

 

Mitä paskan puhuminen oikeastaan on?

Paskan puhumisella on perinteisesti tarkoitettu valheellisen tiedon levittämistä.  Toisin sanoen kerrotaan jollekin asioita toisesta ihmisestä, jotka eivät pidä paikkaansa. Kertoja on tietenkin tietoinen siitä, että hänen kertomansa ei ole totta.

1283967808_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valheellisen asian ei yleensä ole tarkoitus päätyä sen henkilön tietoisuuteen, josta on puhuttu. Paskan puhumisella pyritään myös vaikuttamaan muiden mielipiteisiin.

 

Ihmisillä tuntuu nykyään olevan kummallinen käsitys siitä, mikä on paskan puhumista.

Monet pitävät mielipiteen ääneen sanomista paskan puhumisena, etenkin, mikäli sitä ei sano suoraan sille ihmiselle, josta mielipiteensä ilmaisee.  Ihmisistä saa ilmeisesti puhua positiiviseen sävyyn, mutta heti, kun tuodaan esille negatiivinen mielipide henkilöstä X, se on paskan puhumista.

1283968479_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

En liene kovin väärässä väittäessäni, että ihmiset ovat nykyään kovin herkkänahkaisia.

1283968500_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kyse on kuitenkin puhtaasti mielipiteestä. Jos jonkun mielipide asiasta q on c, se ei tarkoita, että asia olisi oikeasti niin. Yleensä mielipiteensä ilmaiseva henkilö myös tuo esille, että kyseessä on hänen mielipiteensä, eikä mikään yleisessä tiedossa oleva fakta.

Entäpä ne ihmiset, jotka eniten vinkuvat siitä, että "heistä puhutaan paskaa" (=heistä puhutaan negatiiviseen sävyyn, koska on olemassa sellainenkin mahdollisuus, että kaikki eivät pidä heistä)? Olen huomannut, että asiasta vinkuvat yleensä eniten ne, jotka myös itse mielellään ilmaisevat negatiivisen mielipiteensä toisista. Kuitenkaan he itse eivät koe puhuvansa paskaa muista, mutta muut puhuvat heistä. Aika jännää, eikö vain?

Palatkaamme jälleen oikeaan paskan puhumiseen.

Yleensä puheista tietää, mikä on totta ja mikä ei. Paskapuheet ovat yleensä niin typeriä, että niihin ei pitäisi kenenkään järkevän ihmisen uskoa -mutta silti niitä vain uskotaan. Kaikki riippuu kertojasta ja kohteesta. Mikäli kertoja on suosittu ja sosiaalinen juttujenkertoja ja kohde yleisen halveksinnan kohde, ei ole epäilystäkään siitä, ketä uskotaan ja kenestä uskotaan ja mitä uskotaan.

Loppujen lopuksi paskaa puhuvia ihmisiä on kai aika vähän. En usko, että kovinkaan moni kehtaa levittää muista valheellista tietoa.  Mikäli mielipiteensä ilmaiseminen on paskan puhumista, ei maapallolla liene montaakaan ihmistä, joka ei paskaa puhuisi. Jos joku ei pidä sinusta tai jostakin ominaisuudestasi, niin onko sillä muka väliä? Kyseessähän on vain yhden ihmisen mielipide. Kukin voi myös miettiä, mitä itse puhuu ja kenestä. Kaikkea kuulemaansa ei kannata uskoa kyseenalaistamatta ja mielipiteet voi jättää omaan arvoonsa.

 

Että tällaisia pohdintoja siis tänään. Itse asiassa omistan tekstini "ystävälle vuosien takaa", jota lämpimästi muistelin tätä kirjoittaessani. Jotkut ihmiset oppivat, toiset taas eivät.