1277641245_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuinka moni on katsonut James Cameronin käsikirjoittaman ja ohjaaman Avatar-elokuvan? Olen katsonut sen. Toisin kuin ehkä luulette, en aio tällä kertaa puida elokuvan kliseistä ja ennalta-arvattavaa juonta. Sen sijaan kirjoitan elokuvan eläimistä.

Avatarin katsoneet varmaankin muistavat elokuvasta ainakin lentoliskoja muistuttavat ikran ja toruk sekä hevosmainen pa'li. Muita elokuvan eläimiä ovat titanothere, palulukan ja nantang. Jokaiselle edellä mainitulle Pandoran eläimelle löytyy vastine Maapallolta. Monta dinosaurusmaista lajia, niljakkaan näköisiä susia, moniraajaisia apinoita ja panssaroitu kissapeto.

Mielestäni Avatarin eläimet ovat mielikuvituksettomia. Maapallon eläimille on lisätty panssareita, ylimääräisiä raajoja, sinistä väriä ja sukupuuttoon kuolleita eläimiä on herätetty henkiin. Hohhoijaa. Minulla olisi myös paljon sanottavaa siihen, että Pandoran kansalaiset pystyvät luomaan yhteyden eläimiin yhdistämällä hiuksissaan olevat säikeet (:D) eläimissä oleviin säikeisiin. En pui asiaa kuitenkaan sen takia, koska se on oleellinen osa tarinan juonta.

Vaikka Wikipediassa onkin kerrottu jotakin eläinten ominaisuuksista, eivät ne vakuuta minua. Miksi pa'lilla pitää olla kuusi jalkaa neljän sijaan? En usko, että kahdesta lisäjalasta on mitään hyötyä, vaikka näyttäväthän ne toki melko mielenkiintoisilta. Laitoin myös merkille, että eläin joi pitkällä kielellään mettä kukasta kolibrin tapaan. Mitä muuta eläin syö? Tuskin niin suuri ja vahva eläin pelkällä medellä pärjää. Mikäli sen ainoa ravinto tosiaan on kukkien mesi, ei eläimellä pitäisi olla aikaa palvella Pandoran kansaa, vaan se etsisi koko ajan ruokaa pysyäkseen elossa.

Palulukan on ilmeisesti Pandoran pelottavin petoeläin. Sillä on panssarikuori ja se liikkumis- ja saalistustapa tuo mieleen jonkin suuren kissapedon. Wikipedian mukaan eläin käyttää panssaroitua häntäänsä puolustautumiseen ja saalistamiseen. Myös eläimen huomattavasta nopeudesta mainitaan. Panssarikuori ja nopeus ovat jo keskenään ristiriidassa. Panssarikuori painaa. Kuten tiedämme, ovat kuorelliset eläimet melko hidasliikkeisiä: ajatelkaa vaikka kilpikonnaa. Jotta panssarista on hyötyä, on sen oltava vankkaa tekoa. Täten sen on oltava painavakin. Ainakin Maapallolla kuoren turvaa tarvitsevat eläimet ovat olleet kasvissyöjiä. Miksi saalistaja tarvitsee kuorta?

Avatarin eläimillä on siis ominaisuuksia, joita ne eivät tarvitsisi. Ominaisuuksien avulla Maapallon eläimistä on tehty Pandoran eläinlajeja, jotka ovat "aivan erilaisia" kuin oman planeettamme eläimet.

Mikäli minä olisin saanut suunnitella elokuvan eläimet, ne olisivat olleet ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Niillä ei olisi ylimääräisiä raajoja tai turhia suojapanssareita eikä kirkkaita värejä. Eläimet olisivat väriltään maanläheisiä, eikä niissä olisi säikeitä yhteyden muodostamista varten.

                               1277641316_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

                                   1277641484_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olkaa siis onnellisia, etten saanut suunnitella Pandoran eläimistöä.